در کتاب سیری در هنر ایران از پروفسور پوپ درباره صنایع دستی ایران صحبت شده است. در این کتاب در رابطه با هنر میناکاری چنین نوشته شده است که میناکاری هنر درخشان آتش و خاک با برخورداری از رنگ های درخشان و پخته می باشد . در حقیقت میناکاری به عنوان هنری چند هزار ساله ، آثاری خیره کننده و چشم نوازی را بر جای گذاشته است. میناکاری به عنوان یکی از صنایع دستی ایران مورد استقبال بسیاری از افراد قرار گرفته و بسیار گسترده می باشد. در ادامه این مطلب اطلاعات کاملی را در رابطه با هنر مینا کاری در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد ، با سوغات رسان همراه شوید…
خلق آثار هنری خارق العاده با هنر مینا کاری
هنر مینا کاری به منظور زیبایی بخشیدن ظروف و زیورآلات از دیرباز تا کنون مورد استفاده هنرمندان قرار می گیرد. با ترکیب هنر نقاشی و مینا کاری ، طرح و نقش های بسیار زیبایی به وجود می آید که با مراجعه به فروشگاه اینترنتی سوغات رسان می توانید نقش های متنوع آن را در قالب زیورآلات مینا کاری و ظروف مینا کاری مشاهده نمایید. مینا در لغت به معنای گل ، نوعی پرنده و آسمان آبی است. تلفیق هنر خاتم کاری با مینا کاری منجر به تولید آثار بسیار نفیس و ارزشمند خواهند شد.
امروزه هنر مینا کاری بر روی ظروف مسی انجام می گردد ، البته صرفا بر روی ظروف مسی قابل انجام نیست ، می توان این هنر را بر روی طلا و نقره پیاده سازی نمود. در حین ذوب شدن مینا ، طلا تنها فلزی است که اکسید نخواهد شد. لازم به ذکر است که مینا کاری در گذشته بر روی اشیاء سفالی و چینی مورد استفاده قرار می گرفت . به همین دلیل سفال های مینایی که به 1500 سال پیش از میلاد تعلق دارند از قدیمی ترین نمونه های مینا کاری می باشند . با توجه به اینکه هنر مینا کاری در کشور ایران قدمت پنج هزار ساله دارد ، در اروپا آثار باستانی یافت شده است که پیشینه ای بسیار طولانی دارند .
انواع هنر مینا کاری
از نظر روش تولید میناکاری به دو روش مینای خانه بندی و مینای نقاشی انجام می گردد. مینای خانه بندی یکی از روش های قدیمی مینا کاری است که به عنوان مینای سیمی از آن یاد می شود. در این شیوه برای انجام مینا کاری ، مفتول های بسیار نازک مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به طرح و نقش مورد نظر مفتول ها را به شکل های مورد نظر در می آورند سپس با استفاده از چسب بر روی قطعه کار قرار می دهند و برای پوشش دهی آن از لعاب شیشه استفاد می شود.
برای این که مفتول های باریک و ظریف بر روی قطعات به راحتی باقی بمانند ، شی مورد نظر درون کوره ای با حدود 1000 درجه حرارت قرار می گیرد ، سپس برای رنگ آمیزی از رنگ های مخصوص مینا کاری استفاده می شود. بعد از گذراندن مراحل ذکر شده و یکسان شدن سطح شی مورد نظر به مدت سه دقیقه درون کوره ای با درجه حرارت قرار می گیرد. در نظر داشته باشید که مفتول ها به دلیل قرار گرفتن درون کوره سیاه خواهند شد ، به همین دلیل باید با استفاده اسید کاری رنگ مفتول ها را به حالت اولیه بازگردانیم. در صورتی که قصد خرید مینا کاری اصفهان و زیورآلات مینا کاری مانند گردنبند مینا کاری را دارید به فروشگاه اینترنتی سوغات رسان مراجعه نمایید.
مینای نقاشی یکی از روش های تولید مینا کاری است که در اصفهان بسیار مرسوم می باشد . در این روش طرح و نقش مورد نظر بر روی لعاب شفاف شکل می گیرد. در این شیوه در ابتدا باید استاد مسگر ، با توجه به طرح مورد نظر شی مربوطه را بسازد. در مرحله بعدی استاد مینا کاری با توجه به تجربیات خود بر روی آن با استفاده از رنگ سفید لعاب می دهد. در این روش مرحله لعاب دهی 3 الی 4 مرتبه انجام می گردد. سپس برای ثابت شدن رنگ در کوره ای با 700 درجه گرما قرار می گیرد.
وسایل مورد نیاز برای انجام هنر مینا کاری
- قلمهای دست ساز که توسط خود شخص ساخته میشود.
- قلم جهت رنگ گذاری و رنگ برداری اضافه
- ظرف مسی لعاب داده شده در طرح دلخواه
- رنگ مخصوص میناکاری (پودری)
- صمغ مخصوص میناکاری
- پرگار
در صورتی که قصد خرید صنایع دستی مینا کاری را دارید از فروشگاه سوغات رسان دیدن کنید. هم چنین می توانید صنایع دستی هنر مینا کاری را به عنوان خرید سوغاتی و هدیه برای دوستان و آشنایانتان به صورت آنلاین تهیه نمایید.